esmaspäev, 7. aprill 2014

Hispaania MK kommentaarid

Hispaania, Murcia regioon, Cehégin. 2014.aasta MK-sarja 2. ja 3. osavõistlus.
Mehed: tavarada 16 km, tõusu 715 m, stardis 67 meest; lühirada 6,9 km, tõusu 245 m, stardis 69 meest.
Naised: tavarada 10,9 km, tõusu 445 m, stardis 56 naist; lühirada 4,9 km, tõusu 175 m, stardis 58 naist.
Tulemused asuvad: http://www.inscripciones-form.com/results.htm

Mets oli hästi joostav, rajad tehnilised, kaart hea, ilm palav, mäed suured, palju erinevaid teevalikuid, võitsid ikka tugevamad. Nagu näiteks:


Tavarada
Meeste tavaraja võistlus läks kahjuks tühistamisele. Põhjus üsna ootamatu - rahvavõistluse punkte ära toonud inimene võttis kaasa ka kaks meeste raja punkti, nii et 6 viimast meest nägid punktis vaid toigast selle KP numbriga. Timo koht oleks olnud ~12, vist. Aeg 2:02. Lundanes oleks võitnud 1:46-ga, Rollier oleks olnud teine 1:47-ga ja Lundanese poolt kinni püütud Bergman oleks olnud kolmas 1:49-ga. Oleks.

Parim naine jooksis "vaid" 11 min kauem kui ennustatud võitjaaeg. Esikolmik, kõik rootslannad:
1. Tove Alexandersson 1:27:43
2. Lena Eliasson 1:32:29
3. Lilian Forsgren 1:34:28
Omaette Eesti meistrivõistlused toimusid protokolli tagumises pooles, Liis sai Evely veel lõpusirgega kätte, nii et tulemuseks:
36. Evely Kaasiku ja Liis Johanson 1:56:40
38. Elo Saue 1:58:18
Tulemuse sai 48 naist.

Lühirada
Väljavõte lühiraja tulemustest:
Mehed
1. Oleksandr Kratov      UKR       42.15
2. Daniel Hubmann         SUI         42.28
3. Timo Sild                    EST        42.52
...
39. Lauri Sild                  EST         49.08
62. Sergei Rjabõškin       EST         57.26

Naised
1. Lena Eliasson                   SWE       36.10
2. Anastassia Tihhonova        RUS       36.38
3. Helena Jansson                 SWE       36.56
...
20. Liis Johanson                 EST         41.01
35. Evely Kaasiku               EST         45.16
43. Elo Saue                        EST         47.42
50. Sigrid Ruul                    EST           51.30
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -










Meie võistlejate kommentaarid oma sooritustele

Timo
Tavarada oli väga pikk, tehniliselt keeruline ja füüsiliselt väga raske. Üritasin joosta targemalt kui mullu MMil, kui tavaraja keskel täielikult ära kustusin, ning alustasin rahulikult. Esimene etapp oli ligi 2,5 kilomeetrit pikk ning kuna ei näinud ühtegi kavalat ringijooksuvarianti tuli kõrvetava päikese käes ronida üle mitme järsu mäe. Tulemusena oli juba esimeses punktis enesetunne väga kehv ja edasise jooksu vältel see paremaks enam ei läinudki – ei aidanud vesi, geelid ega spordijook. Muutus Soome kevadisest jahedusest Hispaania leitsakusse oli organismile tõenäoliselt liiga äkiline. Lundanesi ja Rollieri ülekaal oli muljetavaldav! Kahju, et võistlus tühistamisele läks.

Lühirajal pääsesin metsa enne keskpäevast kuumust, kuna loosiga sattusin teise stardigrupi esimeseks startijaks. Enesetunne võrreldes laupäevaga oli oluliselt parem, taastumine tavarajast oli läinud hästi. Tehniliselt väga hea algusega sain kolmandas punktis kätte lõunanaabri Jānis Kūmsi, kellega koos jooksime kuni finišini. Raja keskosas kadus hea rütm ning lahendasin mõned etapid kehvasti, enesekindluse sain tagasi, kui sain veatult kätte 15. punkti, mis oli raja viimane keeruline punkt. Kui olin lõpetanud, ei osanud arvata, mis lõpukohaks võiks kujuneda: korraldajad pakkusid võitja ajaks 37 minutit, minu aeg oli sellest üle viie minuti aeglasem. Poodiumikoht tuli tänu mitmele asjaolule: varajane stardiaeg ja kuumusest pääsemine, paljude tugevate konkurentide puudumine ning hea tehniline sooritus.

Liis
Tavarada läks hästi niikaua kui suutsin mõtetega orienteerumise peal püsida, pikematel etappidel kippusid mõtted uitama minema. Tegin 5 väga suurt viga ja hulga väikesi, just enne KP rõngast. Teiste jooksjate nägemine häiris väga. Samas polnud mul minisuguseid ootusi ega eesmärke sellele distantsile.. tahtsin ennekõike testida, vaadata kuidas on vorm peale aastast pausi.

Lühirada kulges hästi siis, kui kedagi ümber siblimas polnud. Raja esimeses pooles u 2x 30 sek viga, siis üks 2 minutine viga (9.KP), mis tekitas paanikat ja see omakorda põhjustas uue vea, mille tõttu jõudis seltskond tagant järele ning üheskoos peale pressi sai veel üks minutine viga tehtud...

Lauri
Minu MK lühiraja sooritusele andis kõige tugevamat tooni palav ilm. Juba eelneval päeval oli aru saada, et sellises leitsakus lihtsalt täielik pidur peal ja ükski süsteem normaalselt ei tööta. Vaatamata igasugusele jahutustaktikale olin juba stardiks küps. Piltki virvendas pisut ees ning kaardiga oli väga raske kontakti saavutada, eriti kui kogu keskendumine läks enesega võitlemisele. Kui raja algusosas olin väga raskele olekule veel kuidagi suuteline vastu pidama ning isegi mõned head vaheajad välja pigistada (kuid siiski ebaühtlane sooritus), siis umbes 8. punktist alates muutus olek üsna talumatuks. 9. punktiga tuligi esimene suur viga ning mida distants edasi, seda enam tempo langes. Võistlusvaimu enam polnud ning edasi läks juba matkamiseks. Kahju, et hea tulemus realiseerimata jäi, sest vorm on hea ning rada ja maastik sobisid mulle väga. Samas loodan ka, et hooaja esimesest tõsisest võistlusest ning kuumašokist oli EM-i silmas pidades kasu.

Evely
Tavarada. Esimest korda elus võistlesin nii kuumas nii pika raja. Ligi kaks tundi karmi kannatamist, kus joogipunke ei jõudnud ära oodata. Kuumus hakkas kõvasti pähe, mistõttu kaotasin mitmes kohas kontrolli ja kokku kogunes viga peaaegu sama palju minuteid kui oli raja pikkus. Meeldejääv kogemus.
Lühirada. Alguses olid väikesed ebakindlused, kuid kiirus oli hea ja enne raja keskel olevat pikka etappi oli jooks paljutõotav. Pika etapi vale valikuga tapsin end karmi tõusu nõlval, misjärel vaatepunkti jõudes pilt juba vaikselt virvendas. Kohe otsa tuligi paralleelsituatsioon ja räme viga. Enne lõppu üks veel suurem viga ja taas kogunes veaminuteid sama palju kui oli raja pikkus.


Sergei
Lühirajal päikese käes oli väga tehniline rada, mida oli raske läbida veata. Startisin teisena ja raja alguses püüdsin esimesena startinud šveitslase kinni, see juhtis tähelepanu kõrvale ja tuli viga. Peale viga proovisin hoida oma tempot, kuigi nii mentaalselt, kui ka kuumusest olin väsinud. Paar tõusu ja jooks lagedal alal võtsid viimase jõu ära. Publiku ees sain vett peale ja viimane osa läks kiirelt. Muidugi tahad alati parema tulemuse saada, eriti kui nii kõvad vennad kõrval.
Elo kommentaar – tavarajale läkski Sergei vaid maastikuga ja kaardipildiga tutvuma, nö modeli asemel. Seetõttu huvitav rajavalik ja katkestamine.

Sigrid
Tavarada. Esimene MK kogemus. Plaan oli läbida rada mitte nii tempokalt. Ei saanud orienteerumisega üldse hakkama. Jooks hakkas ajaliselt pikaks minema, tulin ära.

Lühirada. Plaan teha kiire kontrollitud jooks. Poole rajani sujus enam-vähem, siis lagunes ära. Tuli halb teevalik ja mitu viga. Alles viimaste punktidega sain uuesti hoo sisse. O-sujuvus puudub. Sain hea kogemuse.

Elo
Mõlema jooksu üks aspekt oli see, et kui ikka pole tükk aega kiiresti jooksmist harjutanud, siis on päris raske ka osata kiiresti joosta ning samal ajal veel kaarti lugeda. Tavarajal olin lisaks hädas pikkade etappide teevalikutega. Nende tegemine võttis aega, siis ei õnnestunud nende õigesti sooritamine, lisaks polnud need ka kõige õigemad valikud. Muidu oli vahva nikerdada (liblikas) ja tõdeda, et kaart ja maastik langevadki kokku, kui neid mõistlikult tempolt klapitada. Raja lõpuosa läbisin koos ühe venelannaga, tänu kellele proovisin ka ise kiiremini joosta. Õnneks õnnestus siis veel ise orienteeruda. Kaardi mõõtkava (1:15000) välja lugemine veel probleeme ei valmista!

Lühirajal, takkajärgi – oleks ikka pidanud omale mingi eesmärgi panema. Kõik sujus kenasti 6.punktini, suutsin tempot ja orienteerumist koos hoida, oli meeles kompassi kasutada ja kogu aeg teada, kus olen ja kuhu minek. 7.KP paistis vist liiga lihtne, kurvi tagant orvandisse minek ... aga seal meeste punkt. Sain aru, kus see on, kuid esimesel katsel oma tihnikuotsa punkti ei näinud. 2 min pärast siis uuesti. 14.KP-ga 1,5 min liigset ajakulu, kuna jäi märkamata, et teine oja käänak on esimesega täiesti koos. Vigade tegemine võtab ikka hirmus kaua aega! Lõpus sain jällegi jalad kõhu alt lahti – küll oleks vahva kui oskaks seda jälle kogu aeg teha ...

 Järgmine peatus Portugal, Euroopa MV 10.-16.aprill.

Kommentaare ei ole: