reede, 31. jaanuar 2014

Ülesanne 1 - lahendusvariandid

Siin lingil on ühed võimalikud teevalikud. https://www.dropbox.com/s/jdqguyvlng841v8/Task1_solution.pdf
Päris huvitav on vaadata, kui väikesed pikkuse-erinevused on nii erineva kujuga joontel. Ja millistest väikestest kohtades need erinevused tulevad.

Nüüd peaks igaüks arutama omaette ja siis veel kellegagi, et kust ja miks oleks õigem joosta.
Kas lühem on kiireim? Või võtavad käänakud ja pidev kaardi jälgimine jooksukiirust maha?

Eks reaalsel võistlusel peab igaüks tegema valiku iseenda tugevaid külgi arvestades, et kuidas sellel konkreetsel maastikul ise kõige kiiremini järgmisse punkti jõuda. Vajalik on aga 1) NÄHA erinevaid valikuid 2) hinnata silma järgi nende pikkusi. + veel arvestada kõrguste vahedega jne...

Kui aga erinevust pole? No siis kiire otsus ning kiire ja täpne selle ellu viimine!

pühapäev, 26. jaanuar 2014

Ülesanne 1 - teevalikute pikkused, linnas tasasel

Siin üks ülesanne, mida tegin klubi noortega. Teema - erinevate teevalikute nägemine, silmaga pikkuste hindamine ning 1) lühima ja 2) kiireima teevaliku leidmine. Jah, alati ei ole lühim ka kiirem, seega need 2 eraldi.
Ülesande lahendamine on iseseisev. Nädala keskel panen siia oma versiooni võimalustest.

Suurem (19,7MB) pdf-fail Dropboxis https://www.dropbox.com/s/v5dyt4bxqhw8m19/Task1_routechoise%20city%20flat.pdf


teisipäev, 21. jaanuar 2014

5.veebr 2014 Kursus "Inspireerivaid mõtteid treeningute planeerimiseks"

TÜ Talveülikooli raames:
Treeneritele, kehalise kasvatuse õpetajatele ja harrastussportlastele soovitame kursust (täpsem info ja registreerimine klikkides kursuse pealkirjal):
Inspireerivaid mõtteid treeningute planeerimiseks, 5. veebruar 2014.a. Tartus
Kursuse eesmärgiks on anda ülevaade, kuidas vastu pidada rahvaspordi hooaeg; mida arvestada treeningute intensiivsese planeerimisel; kuidas planeerida jõu- ja intervalltreeningute osakaalu;  millest on veel võimalik lisaenergiat ammutada.
Sisu:
1. KUIDAS VASTU PIDADA EESTI RAHVASPORDI HOOAJALE? (90 min)
a) Vastupidavust mõjutavad füsioloogilised tegurid. Millest vastupidavus, kui võime, peamiselt sõltub? Millised parameetrid on limiteerivad?
b) Kuidas enda võimekuse arengut planeerida, pidades silmas erinevaid eesmärke. Kas traditsiooniline ettevalmistav periood - võistlusperiood lähenemine on otstarbekas?

2. TREENINGUTE INTENSIIVSUS. Kiiremini, kõrgemale, .....sügavamale. (90 min)
a) Mida peab treeningute intensiivuse juures silmas pidama?
b) Kuidas ennast testida ja milliste meetodiega oma treeningute efektiivsust jälgida?

3. KAS VASTUPIDAVUSALA SPORTLANE PEAB OLEMA TUGEV VÕI VASTUPIDAV? (90 min)
Milline on jõu- ja intervalltreeningute osakaal vastupidavuse arendamise seisukohalt?

4. MILLEST VEEL LISAENERGIAT AMMUTADA? (90 min)
a) Kuidas mõjutab toitumine, ilmastik, vedeliku tarbimine?
b) Kas ma oleksin pidanud vanemaid valima - pärilikud tegurid?
Kursuse läbiviija Jarek Mäestu (PhD) on omandanud doktorikraadi Tartu Ülikoolis liikumis- ja sporditeaduste erialal 2004. aastal ning hetkel töötab Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna spordibioloogia ja füsioteraapia instituudi juhataja ning teadurina. Tema põhilised uurimissuunad on treeningu füsioloogia, väsimus ja ületreening. On koolitajaks treenerite üldainete koolitustel ning erinevatel rulluisukoolitustel. Ta on avaldanud üle 50 artikli rahvusvahelistes eelretsenseeritavates teadusajakirjades. Koostanud artikleid treeningplaanide koostamisest ning on üheks raamatu „Treeningõpetus“ autoriks. Üliõpilaste maailmameistrivõistlustelt on saavutanud pronksmedali sõudmises ning on lisaks 10 kordne Eesti meister. Aastatel 2000-2004 oli noorte treener sõudeklubis „Pärnu“. Lisaks on teinud kaastööd Eesti sõudekoondisega. Hetkel tegeleb aktiivselt rulluisutamisega - 2011. aastal Eesti meistrivõistlustel 7. koht rulluisumaratonis.
Õpetamisel kombineerib Jarek Mäestu kõrgel tasemel teadmised sporditeadustest isiklike sportimise kogemustega.

pühapäev, 19. jaanuar 2014

Balti MV 2014 31.05-01.06 Leedu

Leedu Orienteerumisliit annab teada, et tänavused Balti meistrivõistlused toimuvad 31.05.-01.06 Leedu kirdeosas, Zarasai lähistel.

Esialgne info ja varasemad isuäratavad kaardid on leitavad Bülletäänist nr 1, mis asub http://www.oriens.lt/uploads/balticbiul1EN.pdf
 

pühapäev, 12. jaanuar 2014

Euromeeting 22.-24.august 2014 Göteborg

The Swedish orienteering federation(SOFT), Göteborg-Majorna OK (GMOK) and Frölunda OL (FOL) wel­come you to Euromeeting to be held in Gothenburg 22- 24 of August 2014. The competition will be organized in cooperation between GMOK and FOL.

The competition will be in paralell with adjacent to the three days event O-meeting.

Euromeeting is also ideal preparation for the World Orienteering Championships 2016 and is open to National teams. Each national team can consist of up to 12 men and 12 women runners, selected by the national orienteering federation.

Read more in the attached bulletin 1 

Võistluste koduleht http://goteborg-o-meeting.se/euromeeting/

neljapäev, 9. jaanuar 2014

IOF World Ranking hetkel ebatäpne

Dear member federations,

We are unfortunately not able to publish FootO World Ranking standings until we have a new World Ranking system up. In the meanwhile, WRE start lists shall be prepared based on the World Ranking as at 31 December 2013, available for download at http://orienteering.org/w/. Notice that the ranking by 6prog at http://osport.6prog.org/WR_Home.aspx is not calculated according to the new IOF World Ranking scheme valid from 1 January 2014.

We are doing our best to get the WRE Guidelines and other WRE related instructions updated as soon as possible.

Best Regards,

Riikka Tolkki
Sports Administrator
International Orienteering Federation (IOF)